Kvasená kapusta s mrkvou
-0001-11-30Ingrediencie
- Kapustu a mrkvu v rovnakom váhovom množstve. Na 1 kg kapusty 20 g soli, 1 lyžičku rasce, 1 lyžičku celého korenia, 3 až 5 bobkových listov, niekoľko zrniečok borievok. Na 1 kg mrkvy lyžičku cukru.
Postup
Krok 1
Kapustu pokrájame na tenké rezance, mrkvu najemno postrúhame. Kapustu zmiešame so soľou, rascou, celým korením, bobkovým listom a borievkami. Postrúhanú mrkvu zmiešame s cukrom. Do pohárov natlačíme 5 cm vysokú vrstvu ochutenej kapusty a 5 cm vysokú vrstvu ochutenej mrkvy. Vrstvy striedame až do naplnenia pohára. Navrch dáme pohár s vodou, ktorým zeleninu zaťažíme. Zaviažeme pltnom a na teplom mieste necháme kysnúť dva až tri týždne. Po vykvasení podávame predovšetkým k údeninám.