Ďumbierik s mandľami
2018-05-21- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Múčniky, pečivo , Koláče
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas prípravy : 20 min.
- Celkový čas : 20 min.
Popis
Recept na zázvorový koláč (ľudový názov zázvoru je koreň ďumbiera) zo zavareného zázvoru v sirupe. Toto je staromódny lancashirský recept.
Ingrediencie
- olej na vymastenie formy
- 170 g melasy
- 50 g rastlinného masla
- 3 dl nízkotučného mlieka
- 3 ks koreňa ďumbiera (zázvoru) zavareného v sirupe posekaného nadrobno
- 75 g hrozienok (sultániek)
- 225 g celozrnnej múky
- 2 lyžička kypriaceho prášku
- 2 lyžička mletého ďumbiera (zázvoru)
- 1 lyžička zmesi korenia
- 50 g polohrubej ovsenej múky alebo ovsených vločiek
- 25 g nelúpaných mandlí
Postup
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Slabo vymastíme a vysypeme kilogramovú tortovú formu. Vo veľkom hrnci mierne zohrievame melasu a rastlinné maslo, kým sa nerozpustí. Primiešame mlieko, ďumbier a hrozienka. Stiahneme z ohňa.
Krok 2
Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme mletý ďumbier a zmes korenín. Primiešame ovsenú múku alebo ovsené vločky. Múku s prísadami vsypeme do hrnca s melasovou zmesou. Miešame rýchlo, ale opatrne. Túto zmes vlejeme do pripravenej formy a posypeme posekanými mandľami.
Krok 3
Pečieme asi hodinu, kým ihlica, ktorú vpichneme do stredu koláča, neostane čistá. Koláč necháme odpočívať vo forme. Potom ho preložíme na drôtenú podložku. Skladujeme ho vo vzduchotesnom obale. Toto je staromódny lancashirský recept s množstvom ďumbiera. Lepšie chutí po 3 až 4 dňoch. Z tohto receptu vyjde 15 kúskov.