Karfiol a zemiaky s náhradou vajíčkovej majonézy
2013-01-24- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Ingrediencie
- Niekoľko ružičiek karfiolu (môže byť aj brokolica, alebo oboje), olej, zeleninovú kocka, zemiaky, drvenú rascu, kurkumu, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, soľ, strúhanku, prípadne suché rožky. Náhrada vajíčkovej majonézy: biely jogurt, cukor, 2 utreté strúčiky cesnaku so soľou, sušený cesnak, 1/4 lyžičky kremžskej horčice, kurkumu, mleté čierne korenie, olej, kúsok červenej papriky a nakladanej uhorky pokrájané na kocky, sójovú omáčku, zeleninovú koreniacu zmes, 2 lyžice nálevu z uhoriek.
Postup
Krok 1
Do kastrólika dáme ružičky karfiolu, na spodok trocha vody, oleja a zeleninovú kocku. Počas dusenia ružičky obraciame, držíme pod pokrievkou až do zmäknutia (voda sa temer vyparí). Zemiaky pokrájame na menšie kocky, uvaríme klasickým spôsobom s drvenou rascou, kurkumou, štipkou mletého čierneho korenia a s petržlenovou vňaťou: Soľ pridáme až ku koncu (zliatu vodu použijeme do iného jedla, prípadne ju vypijeme). V panvičke urestujeme na oleji strúhanku, ktorú sme si nastrúhali doma z uschnutého pečiva. Náhrada majonézy: biely jogurt zmiešame so všetkými vymenovanými ingredienciami. Na tanieri dekorujeme všetko zvlášť, karfiol poobraciame v strúhanke, časť strúhanky dáme nabok, podľa potreby si jednotlivé komponenty zmiešavame., podstatné je to, aby nám zdravé jedlo, samozrejme ako každé iné jedlo aj chutilo, pretože ináč to s trávením nebude až také ružové (môžeme urobiť aj kombináciu karfiolu s brokolicou, ktorú udusíme zvlášť takisto ako karfiol. Poznámka: brokolica potrebuje kratší čas).