Zemiakový chlieb
2012-01-28- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Ingrediencie
- 1 kg hladkej múky, 1 kocku čerstvého droždia, 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu soli, 1 lyžicu octu, 1 lyžicu oleja, 1 lyžicu mletej rasce, 2 stredne veľké zemiaky.
Postup
Krok 1
Zemiaky uvaríme v šupke a na jemno postrúhame. Rozdrobené kvasnice, lyžičku cukru a lyžičku múky zalejeme vlažnou vodou a necháme kysnúť. Kvások primiešame do postrúhaných zemiakov. Pridáme soľ, ocot, olej, rascu, 3/4 celkového množstva múky a vymiesime husté cesto. Zvyšok múky použijeme pri miesení. Vymiesené cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Cesto znova premiesime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme kysnúť asi 15 minút. Do bochníka urobíme ostrým nožom zopár zárezov, potrieme slanou vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme asi 1 hodinu. Upečený chlieb potrieme slanou vodou.