Makový koláč s jablkami
2012-10-01- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- Na cesto: 375 g hladkej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 75 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 2 vajcia, 175 g studeného masla. Na plnku: 400 g slivkového lekváru, 600 g mletého maku, 0,5 l vody, 3,75 dl sladkej smotany, 3 až 4 lyžičky medu, 1 lyžičku mletej škorice, 5 kvapiek mandľovej esencie, 125 g hrozienok, 2 vajcia, 8 stredne veľkých jabĺk.
Postup
Krok 1
Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva, s cukrom, vanilkovým cukrom. Pridáme vajcia a vypracujeme hustú masu, do nej primiešame kúsky masla a vypracujeme cesto. Cesto rukami utľapkáme na plech s papierom na pečenie. Z vody, smotany, medu, škorice, esencie a maku uvaríme hustú kašu, do ktorej na záver vmiešame vajcia a hrozienka. Na cesto natrieme rovnomerne slivkový lekvár, na to makovú plnku a na vrch poukladáme očistené polovice jabĺk (16 polovíc), do povrchu ktorých urobíme nožom zárezy tesne vedľa seba a potom urobíme obdobné zárezy aj kolmo na tie predchádzajúce (vznikne mriežka). Pečieme 45 minút pri 180 stupňoch Celzia. Potom jablká (do zárezov) potrieme zmesou roztopeného masla a medu. Pečieme ešte ďalších 15 minút.