Pomaly pečené bravčové koleno so zemiakmi
2014-01-25- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 1,2 kg zemiakov, 1,2 kg ťažké bravčové koleno, 3 lyžice oleja, 35 g masla, 2 stonky stopkového zeleru, 1 väčšiu cibuľu, 3 mrkvy, 4 bobkové listy. 2 vetvičky tymianu, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice worcesterskej omáčky, 2 kocky mäsového bujónu, 1 lyžičku soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 100 g postrúhaného syra Gouda.
Postup
Krok 1
Zemiaky uvaríme v šupke takmer do mäkka a necháme ich vychladnúť. Bravčové koleno pokrájame aj s kožou na kocky, alebo na plátky. Na sporáku, v pekáči osmažíme na dvoch lyžiciach oleja a masle pokrájané stopky zeleru, cibuľu pokrájanú na kocky, mrkvu pokrájanú na väčšie kúsky, spolu s bobkovými listami a vetvičkou tymianu. Keď mrkva čiastočne zmäkne, obsah pekáča poprášime múkou, všetko premiešame a pridáme paradajkový pretlak, worcesterskú omáčku, rozdrobené kocky bujónu, 3/4 litra vriacej vody. Kosť z kolena vnoríme medzi zeleninu a poukladáme kocky mäsa. Prikryjeme druhým pekáčom a vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov Celzia. V rúre dusíme približne 2,5 hodiny. Potom odstránime horný pekáč (pokrievku) a pečieme ďalej až je mäso mäkké a omáčka hustá. Ak je to potrebné, podlejem menším množstvom vriacej vody. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na 1 cm hrubé plátky. Osolíme ich, okoreníme, posypeme lístkami z jednej vetvičky tymianu, polejeme lyžicou oleja a zľahka premiešame. Poukladáme ich na mäso v pekáči, posypeme strúhaným syrom. Teplotu v rúre zvýšime na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút.