Francúzsky citrónový koláč

2016-04-26
  • Francúzsky citrónový koláč

Popis

Po zahryznutí vás chuť koláča očarí až tak že "nebudete vedieť kde ste".

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 ks žĺtky
  • 1 štipka soli.
  • Na citrónový krém:
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks žĺtky
  • 2 dl šľahačkovej smotany (33%)
  • 160 g krupicového cukru
  • 2 ks citróny
  • 1 štipka soli.
  • 4 ks Na sneh: bielky
  • 100 g jemného krupicového cukru.

Postup

Krok 1

Cesto: Z múky, zmäknutého masla, krupicového cukru, žĺtkov, 0,5 dl vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 30 minút odležať. Tortovú formu, dno aj bočné steny, vyložíme papierom na pečenie. Cesto zapracujeme do formy, aby vznikla akási misa, popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme 10 minút. Korpus necháme vychladnúť. Krém: vajcia, žĺtky, smotanu a cukor dôkladne vymiešame, pridáme citrónovú šťavu, štipku soli a ešte raz dôkladne vymiešame. Krém nalejeme do formy s vychladnutým cestom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 30 minút. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne pridávame cukor a stáleho šľaháme až sa cukor rozpustí. Upečený koláč necháme chvíľu chladnúť, potom naň nanesieme sneh a opäť vložíme do rúry na 10 minút, resp. až sa sneh získa svetlo hnedé sfarbenie. Rúru vypneme a koláč necháme v rúre asi 30 minút. Koláč podávame až na druhý deň.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1360
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1361

Podobné recepty:
  • Lístkové rezy s makovou plnkou

    Lístkové rezy s makovou plnkou

  • Zemiakové kotúče II

    Zemiakové kotúče II

  • Biskupský chlebík

    Biskupský chlebík