Kuracie prsia s pórovo smotanovou omáčkou, zapečenými zemiakmi, teplým mangoldovým šalátom a rýchlym dezertom

2019-04-04

Popis

Kuracie prsia s pórovo smotanovou omáčkou, zapečenými zemiakmi, teplým mangoldovým šalátom a rýchlym dezertom

Ingrediencie

  • Zemiaky: 1 kg zemiakov
  • 1 (červenú) cibuľu
  • 1 lyžičku soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • olivový olej
  • 2 dl tučnej smotany
  • 2 bobkové listy
  • 1 vetvičku tymianu
  • 3 ančovičky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku postrúhaného muškátového orieška
  • 80 g parmezánu. Mäso: 4 kuracie prsia
  • olivový olej
  • 1 lyžičku horčičného prášku
  • soľ
  • 1 pór
  • 1 lyžicu hrubozrnnej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 dl tučnej smotany. Teplý šalát: 10 listov mangoldu alebo pekinskej kapusty
  • olivový olej
  • 2 hrste špenátových listov
  • 1/2 citróna
  • soľ. Dezert: 8 okrúhlych sušienok
  • 4 lyžice zaváraných višní
  • 4 kopčeky zmrzliny
  • 2 dl espresa alebo kávy z instantnej kávy
  • 4 tabuľky čokolády.

Postup

Krok 1

Zemiaky: umyté, neošúpané, zemiaky pokrájame v kuchynskom robote na plátky. Vysypeme ich do pekáča. V robote pokrájame aj cibuľu a pridáme k zemiakom.

Krok 2

Všetko osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, polejeme smotanu, pridáme dva bobkové listy, lístky tymianu a prilejeme horúcu vodu do 1/4 výšky zemiakov. Pridáme tri nadrobno pokrájané ančovičky (aj s olejom), prelisované strúčiky cesnaku, postrúhaný muškátový oriešok, trošku postrúhaného parmezánu a premiešame. Prikryjeme alobalom. Stlmíme oheň a necháme variť asi 6 minút. Občas potrasieme pekáčom. Predvarené zemiaky posypeme postrúhaným parmezánom a odkryté vložíme do vyhriatej rúry. Zapečieme do zlato hneda. Mäso: Kuracie prsia v najhrubších častiach narežeme, osolíme, polejeme olejom, horčičným práškom a rukami prášok vymasírujeme. Položíme ich na rozohriatu panvicu potretú olejom a osmažíme ich z oboch strán. Celkový čas smaženia by mal byť asi 14 minút. Pór pozdĺžne prekrojíme, umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame nahrubo. Pridáme ku kuraciemu mäsu, resp. vedľa a vedľa aj za občasného premiešania podusíme. Pridáme lyžicu hrubozrnnej horčice, prelisované strúčiky cesnaku, podlejme decilitrom bieleho vína. Pridáme smotanu a ak je to potrebné, prilievame vriacu vodu. Povaríme, až pór zmäkne. Prsia vyberieme na dosku, omáčku dáme na tanier, mäso prekrojíme a poukladáme na tanier s omáčkou. Teplý šalát: stonky mangoldu pozdĺžne nakrojíme a vložíme ich do hlbokej panvice (kastróla) s malým množstvom olivového oleja, podlejeme malým množstvom vriacej vody, prikryjeme a krátko povaríme. Mäkký mangold vyberieme (vodu môžeme použiť do omáčky s kuracím mäsom). Do panvice dáme trochu olivového oleja a osmažíme na ňom špenátové listy. Pridáme uvarené mangoldové listy, osolíme, pokvapkáme šťavou z polovice citróna, olivovým olejom a za občasného premiešania spolu krátko podusíme. Do hrnčekov na kávu rukami nahrubo rozdrobíme sušienky. Pridáme zavárané višne, položíme kopček zmrzliny, prelejem kávou a posypeme postrúhanou čokoládou.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1035
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1036

Podobné recepty:
  • Kuracie a krevetové gumbo

    Kuracie a krevetové gumbo

  • Kuracie strapaté rezne

    Kuracie strapaté rezne

  • Kuracie prsia ‚Alfrédo’

    Kuracie prsia ‚Alfrédo’

kuk