Kuracie prsia s pórovo smotanovou omáčkou, zapečenými zemiakmi, teplým mangoldovým šalátom a rýchlym dezertom
2019-04-04- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kurča, kapún, poulard, sliepka
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Kuracie prsia s pórovo smotanovou omáčkou, zapečenými zemiakmi, teplým mangoldovým šalátom a rýchlym dezertom
Ingrediencie
- Zemiaky: 1 kg zemiakov
- 1 (červenú) cibuľu
- 1 lyžičku soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- olivový olej
- 2 dl tučnej smotany
- 2 bobkové listy
- 1 vetvičku tymianu
- 3 ančovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- štipku postrúhaného muškátového orieška
- 80 g parmezánu. Mäso: 4 kuracie prsia
- olivový olej
- 1 lyžičku horčičného prášku
- soľ
- 1 pór
- 1 lyžicu hrubozrnnej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 dl bieleho vína
- 2 dl tučnej smotany. Teplý šalát: 10 listov mangoldu alebo pekinskej kapusty
- olivový olej
- 2 hrste špenátových listov
- 1/2 citróna
- soľ. Dezert: 8 okrúhlych sušienok
- 4 lyžice zaváraných višní
- 4 kopčeky zmrzliny
- 2 dl espresa alebo kávy z instantnej kávy
- 4 tabuľky čokolády.
Postup
Krok 1
Zemiaky: umyté, neošúpané, zemiaky pokrájame v kuchynskom robote na plátky. Vysypeme ich do pekáča. V robote pokrájame aj cibuľu a pridáme k zemiakom.
Krok 2
Všetko osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, polejeme smotanu, pridáme dva bobkové listy, lístky tymianu a prilejeme horúcu vodu do 1/4 výšky zemiakov. Pridáme tri nadrobno pokrájané ančovičky (aj s olejom), prelisované strúčiky cesnaku, postrúhaný muškátový oriešok, trošku postrúhaného parmezánu a premiešame. Prikryjeme alobalom. Stlmíme oheň a necháme variť asi 6 minút. Občas potrasieme pekáčom. Predvarené zemiaky posypeme postrúhaným parmezánom a odkryté vložíme do vyhriatej rúry. Zapečieme do zlato hneda. Mäso: Kuracie prsia v najhrubších častiach narežeme, osolíme, polejeme olejom, horčičným práškom a rukami prášok vymasírujeme. Položíme ich na rozohriatu panvicu potretú olejom a osmažíme ich z oboch strán. Celkový čas smaženia by mal byť asi 14 minút. Pór pozdĺžne prekrojíme, umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame nahrubo. Pridáme ku kuraciemu mäsu, resp. vedľa a vedľa aj za občasného premiešania podusíme. Pridáme lyžicu hrubozrnnej horčice, prelisované strúčiky cesnaku, podlejme decilitrom bieleho vína. Pridáme smotanu a ak je to potrebné, prilievame vriacu vodu. Povaríme, až pór zmäkne. Prsia vyberieme na dosku, omáčku dáme na tanier, mäso prekrojíme a poukladáme na tanier s omáčkou. Teplý šalát: stonky mangoldu pozdĺžne nakrojíme a vložíme ich do hlbokej panvice (kastróla) s malým množstvom olivového oleja, podlejeme malým množstvom vriacej vody, prikryjeme a krátko povaríme. Mäkký mangold vyberieme (vodu môžeme použiť do omáčky s kuracím mäsom). Do panvice dáme trochu olivového oleja a osmažíme na ňom špenátové listy. Pridáme uvarené mangoldové listy, osolíme, pokvapkáme šťavou z polovice citróna, olivovým olejom a za občasného premiešania spolu krátko podusíme. Do hrnčekov na kávu rukami nahrubo rozdrobíme sušienky. Pridáme zavárané višne, položíme kopček zmrzliny, prelejem kávou a posypeme postrúhanou čokoládou.