Zaručene dobre pripravené hovädzie steaky
2019-04-03- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Pečené a grilované mäso
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Zaručene dobre pripravené hovädzie steaky z hovädzej sviečkovej. Výborná dobrota pre náročných.
Ingrediencie
- 2 ks steaky hovädzej sviečkovej
- rastlinný olej
- 1 ks väčší strúčik cesnaku
- 2 ks plátky zázvoru
- 0,5 dl hovädzieho alebo teľacieho či hydinového vývaru
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 lyžička masla
- soľ zmiešanú s čili vločkami
- čierne korenie
Postup
Krok 1
Z hovädzej sviečkovej odkrojíme dva steaky hrubé asi tri centimetre.
Krok 2
Na doske ich zľahka, hánkami ruky, „naklepeme“.
Krok 3
Na zohriatu panvicu s nepriľnavým povrchom dáme niekoľko kvapiek rastlinného oleja (¼ až ½ lyžičky, nie viac!). Olej rozotrieme štetcom (napr. silikónovým).
Krok 4
Steaky nesolíme, hlavne nekoreníme a položíme do panvice. Nehýbeme nimi!
Krok 5
Až sa pri okrajoch začne vytvárať tekutina, steaky obrátime.
Krok 6
Keď sa začne pri okrajoch vytvárať tekutina, steaky vyberieme a teplý (nie horúci, ani studený) tanier.
Krok 7
Do panvice dáme 1,5 milimetra hrubé plátky väčšieho strúčika cesnaku a dva plátky, hrubé približne tri milimetre, zázvoru. Zázvor nemusíme šúpať (ak je čistý).
Krok 8
Krátko osmažíme a podlejeme približne 0,5 dl vývaru (hovädzieho, alebo teľacieho, či hydinového).
Krok 9
Premiešame. Pridáme vetvičku rozmarínu a zredukujeme. Keď vývar zhustne, pridáme oriešok masla, soľ s čili vločkami, nahrubo pomleté čierne korenie. Po roztopení masla vložíme steaky.
Krok 10
Prelejeme ich omáčkou a vyberieme na tanier, na ktorom steaky budeme podávať.