Boršč II
2015-12-08- komentárov
- Kategórie: Polievky , Výdatné , Cudzokrajná kuchyňa , Iné
Ingrediencie
- 700 g hovädzieho a bravčového mäsa
- 250 g riedkych kostí
- 1 ks cibuľa
- trochu soľ
- trochu hlávkovej kapusty
- 150 g cvikle a koreňovej zeleniny
- 3-4 ks zemiaky
- 2-3 ks rajčiaky
- 1/2 lyžička lyžičky cukru
- 100 g údenej slaniny
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 ks bobkový list
- 2 dl kyslej smotany
- 1 lyžička hladkej múky
- trochu ocot alebo citrónová šťava
- 3 l vody.
- trochu čierne korenie
Postup
Krok 1
Vývar pripravíme z mäsa, kostí a korenín. Použijeme studenú vodu a pomaly varíme 2-2,5 hodiny. Vývar precedíme, do vriaceho vložíme pokrájanú kapustu a koreňovú zeleninu, bobkový list, na kocky pokrájané zemiaky a rajčiaky a pomalým varom varíme 20 minút. Údenú slaninu pokrájame na malé kocky, trochu opražíme, vsypeme červenú papriku, rozmiešame a prelejeme do vriacej polievky. V smotane rozšľaháme múku, vlejeme do polievky a spolu varíme ešte 15 minút. Nakoniec pridáme na hranolčeky pokrájanú uvarenú cviklu, na kocky pokrájané uvarené hovädzie a bravčové mäso (z vývaru), polievku ochutíme octom alebo citrónovou šťavou, trochu osladíme a prevaríme. Boršč podávame s kysnutými pečenými buchtičkami alebo s pirôžkami, naplnenými pomletým mäsom alebo so slaným rožkom, podľa krajových zvyklostí.