Dusené filé s vajciami
2018-01-08- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Dusené filé s vajciami podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Ingrediencie
- 600 g rybieho filé
- 3 lyžička masla alebo oleja
- 3 ks vajcia
- soľ
- rasca
- citrón
- petržlenová vňať
Postup
Krok 1
Mrazené filé vložíme do studeného mlieka a necháme trochu rozmraziť. Potom filé z mlieka rukou vytlačíme, rozoberieme na plátky a pokrájame na rovnomerné porcie. Tento postup zjemní chuť tresky a mäso je krehké. Kto má rád charakteristickú chuť ryby a tuhšie mäso, môže zmrazené filé opláchnuť a pokrájať na 2 cm hrubé plátky. Tuk roztopíme a rybu poukladáme vedľa seba v jednej vrstve. Osolíme, posypeme pár zrnkami rasce, prikryjeme a vo vlastnej šťave dusíme 10 minút. Dusíme pomaly, na miernom ohni, aby sa ryba nepripiekla. Vajce rozšľaháme v tanieri a trochu osolíme. Rybu obrátime lopatkou a navrch nalejeme rozšľahané vajcia, prikryjeme a pomaly,, na malom ohni dusíme ešte 5-6 minút, až sa vajcia zrazia. Lopatkou vyberáme porcie na taniere. Povrch posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou a dobre pokvapkáme citrónovou šťavou. Kôstky z citróna odstránime. Dusené filé s vajciami je dobré so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom alebo s kyslejším kompótom.