Fliačiky s kapustou
2018-02-15- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Cestoviny
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fliačiky s kapustou
Ingrediencie
- 500 g hrubej múky
- 1 ks vajce
- soľ
- tuk na omastenie
- 1 lyžička bravčovej masti
- 150 g postrúhanej hlávkovej kapusty
- cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá škorica
- klinček
- cukor
Postup
Krok 1
Múku preosejeme na dosku. Trochu osolíme, v strede urobíme jamku, vyklopíme celé vajce, nožom zapracujeme, prilejeme trochu vody a ďalej pracujeme s nožom až polovicu múky spotrebujeme. Potom domiesime rukami tuhšie cesto. Z 1/2 kg múky vytvarujeme 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na 1,5 - 2 mm hrubé plátky, pokrájame na rovnomerne široké asi 5 - 7 cm pásy, poukladáme ich na seba (asi 5 - 5 plátov). Cesto musí byť natoľko tuhé, aby sa pokrájané a pomúčené pásy na seba nelepili. Ostrým nožom krájame väčšie fliačiky. Pokrájané cesto hneď rozhádžeme po doske, aby sa nezlepilo a vyvárame v osolenej vode. Keď cesto v osolenej vriacej vode vypláva navrch, je uvarené. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme lyžičku cukru a postrúhanú hlávkovú kapustu, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme 20 minút. Počas dusenia občas premiešame, aby sa kapusta nepripiekla. Nepodlievame, ale dusíme pomaly na miernom ohni. Kapusta je zlatožltá, vydusená na tuk. Cestovinové fliačiky uvaríme v osolenej vode a scedené vložíme do udusenej kapusty. Rozmiešame, ak treba dosolíme. Kapustové fliačiky sú korenené ale podľa chuti a zvyklostí ich môžeme na tanieri pocukrovať.