Plnené pečené buchty - kysnuté

2015-09-29

Ingrediencie

  • 1 hrnček hladkej alebo polohrubej múky, 1 žĺtok z vajca, 1/2 lyžice cukru, 1 lyžica tuku (olej, maslo), 10 g droždia, 1 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, ľubovoľná plnka (lekvárová, maková, tvarohová), tuk na potretie, práškový cukor na posypanie.

Postup

Krok 1

Múku preosejeme. V troške mlieka s cukrom a s múkou roztopíme droždie. Múku pomiešame so štipkou soli, v strede urobíme jamku a vareškou zapracujeme žĺtky z vajec, tuk, mlieko s droždím a vypracujeme hladké, polotuhé, od tuku lesklé cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť. Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť v miske. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme 1/2 cm hrubý plát, pokrájame na štvorce, do každého v strede uložíme za lyžičku plnky a zabalíme. Buchty ukladáme do vymasteného plechu husto vedľa seba. V spojoch potrieme tukom (olej, roztopené maslo), a necháme znovu nakysnúť. Nakysnuté buchty znovu potrieme vodou a vo vopred vyhriatej rúre pečieme pri 2000 C 20-25 minút. Buchty sú zlatohnedej farby, vypečené, cesto je vláčne. Plnka maková: Mak s práškovým cukrom v pomere 1:1 zalejeme horúcim mliekom (alebo vodou), pridáme sparené hrozienka, trochu kyslejšieho lekváru alebo postrúhané jablko, vanilkový cukor a rozmiešame. Plnka nemá byť tvrdá a suchá. Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh rozmiešame s celými vajciami (na 250 g tvarohu 1 vajce) a s práškovým cukrom (podľa chuti), postrúhame kôru z umytého citróna a pridáme sparené hrozienka. Plnka je vláčna. Ak je tvaroh tvrdý, prilejeme trocha mlieka.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1844
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1845

Podobné recepty:
  • Gaštanový chlebíček

    Gaštanový chlebíček

  • Bigos - poľské jedlo

    Bigos - poľské jedlo

  • Hubová omáčka so syrom

    Hubová omáčka so syrom

kuk