Makrela na ruský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské , Cudzokrajná kuchyňa , Ruská kuchyňa
Ingrediencie
- 1 kg vypitvanej makrely, 1 lyžičku soli, 2 zrniečka čierneho korenia, citrón, 2 lyžice octu, petržlenovú vňať, 1 dl bieleho vína. Na ruskú omáčku: 4 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 0,5 l mlieka, 1 lyžičku soli, 800 g zemiakov, 1 lyžičku soli, polovinu lyžičky rasce, 1 kg čerstvých šampiňónov, 1 lyžičku soli.
Postup
Krok 1
Z očistených, vypitvaných, z kože stiahnutých, vykostených, umytých a osušených makrel sa nakrája filé, 200 g na porciu. Kosti, koža, hlavy a chvosty sa zalejú vodou, osolia a uvaria na vývar. Do precedeného vývaru sa pridá petržlenová vňať, celé korenie, ocot, polovica citrónovej šťavy a vína, podľa potreby soľ, spolu sa prevarí. Pripravené filé sa vloží do vývaru a pomaly varí (tiahnutím) asi 12 minút. Príprava omáčky: Z masla a múky sa pripraví svetlá zápražka, zaleje vlažným mliekom, za stáleho miešania nechá zovrieť a doleje vývarom z rýb. Spolu sa dobre prevarí. Počas varenia sa dochutí soľou, zvyškom vína, citrónovej šťavy a precedí. Rovnako veľké zemiaky sa zalejú vlažnou vodou, osolia, pridá sa rasca a uvaria sa. Rovnako veľké očistené šampiňóny sa varia osobitne v osolenej vode. Porcia uvareného filé z makrely sa kladie do stredu taniera a poleje sa omáčkou. Z jednej strany sa obloží varenými zemiakmi a z druhej šampiňónmi.