Karlovarské teľacie stehno
2002-10-03- komentárov
- Kategórie: Teľacie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 400 g teľacieho stehna bez kosti, 80 g tuku, 40 g strojovej šunky, 60 g paradajok, 1 vajce, 10 g hladkej múky, soľ, voda alebo vývar, 20 g masla, riedke kosti.
Postup
Krok 1
Teľacie stehno očistíme, umyjeme, osušíme ostrým nožom narežeme 3 až 4 cm otvor a naplníme pripravenou plnkou. Plnka: šunku (očistenú šunkovú salámu), olúpané paradajky pokrájame na hrubšie rezance, udusíme na masle, zalejeme rozmiešaným osoleným vajcom a urobíme redšiu praženicu. Vychladnutou praženicou naplníme pripravené stehno, otvor zopneme špáradlami, kovovou ihlicou alebo zošijeme niťou. Naplnené stehno po oboch stranách osolíme, položíme na drobno posekané kosti, pridáme tuk, v horúcej rúre zapečieme, podlejeme vriacou vodou a za občasného prelievania vlastnou šťavou, podľa potreby podlievania vodou alebo vývarom po oboch stranách pečieme do zlatista. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou, dobre povaríme a precedíme. Na porcie pokrájané pečené stehno podávame na teplom tanieri podliate horúcou šťavou. Ako prílohu podávame varené zemiaky, dusenú ryžu posypané sekaným zeleným, petržlenom, rôzne kompóty a šaláty zo surovej zeleniny.