Zapekané baklažánové balíčky
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom , Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu
Ingrediencie
- 2 baklažány, 4 paradajky, 600 g mletého mäsa, 3 lyžice masla, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ, tymián, 200 g syru Ementál – pokrájaného na plátky.
Postup
Krok 1
Baklažán pokrájame pozdĺžne na tenké plátky. Plátky osolíme a necháme chvíľu odstáť. Aj paradajky pokrájame na plátky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, soľ, posekaný cesnak, mleté čierne korenie, tymián a asi 10 minút dusíme. Udusené mäso necháme vychladnúť. Dva pláty baklažánu položíme na seba do kríža. Do stredu dáme kôpku uduseného mäsa – asi 2 lyžice. Spodný plát baklažánu preložíme na mäso a obdobne preložíme aj druhý plát baklažánu, čim nám vznikne „balíček“. Stredom prepichneme špajdľu, aby sa nám balíček neotvoril. Pekáč vymastíme olivovým olejom a poukladáme doň plátky paradajok. Zvyšky baklažánu nadrobno pokrájame a rovnomerne posypeme na paradajky. Pridáme aj nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, osolíme, okoreníme. Na to poukladáme baklažánové balíčky, posypme ich zľahka mletým čiernym korením a tymiánom a každý prikryjeme plátkom syra. Pečieme v rúre 15 až 20 minút. Ako prílohu podávame zemiaky, alebo biely chlieb.