Palacinky plnené špenátom
2018-05-21- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Bezmäsité pokrmy , Múčniky
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas prípravy : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Palacinky plnené špenátom
Ingrediencie
- 1 l mlieka
- 300 g múky
- olej
- 4 ks vajcia
- jednu malú cibuľu
- dva strúčiky cesnaku
- jedno balenie mrazeného špenátu
- jednu veľkú kyslú smotanu
- alebo biely jogurt (375g)
- jednu až dve šľahačkové smotany
- 150 g tvrdého syru
- olej
- soľ
- zeleninovú koreniacu zmes
- mletú rascu
- mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Z 3/4 l mlieka, dvoch vajec, múky a maximálne 1/2 lyžičky soli vymiešame cesto na slané palacinky. Hustotu cesta upravíme pridaním múky podľa potreby. Cesto môže byť o niečo hustejšie. Môžeme pridať aj malé množstvo sódy bikarbóny - palacinky tak budú vzdušnejšie. Z cesta upečieme asi 12 hrubších palaciniek. Špenátová plnka: Na jemno nakrájame malú cibuľu speníme na malom množstve oleja, prípadne masle. Pridáme jedno až dve dl mlieka, mrazený špenát, roztlačený cesnak, korenie, rascu, zeleninovú koreniacu zmes a soľ. Mrazený špenát pred varením v žiadnom prípade nerozmrazujeme. Keď sa špenát rozpadne, necháme len chvíľu variť. Hustotu môžeme upraviť dvomi až tromi lyžicami strúhanky, ktoré vmiešam do vriaceho špenátu. Do naolejovaného plechu na pečenie vrstvíme striedavo vrstvu palaciniek a špenátu. Začneme palacinkami. Jedna vrstva palaciniek sú tri palacinky. Špenátovú plnku rozdelíme na tri diely a posledný diel špenátu prekryjeme posledným dielom palaciniek. Každú vrstvu špenátu pred prekrytím palacinkami jemne posypeme strúhaným syrom. Na vrch nalejeme zmes kyslej smotany dvoch vajec, zvyšku strúhaného syra, ktorú jemne osolíme a ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Podávame nakrájané na kocky s vyšľahanou šľahačkou. Šľahačku nesladíme, ale ani neosolíme.