Včelí peľ

2007-08-30

Ingrediencie

  • 1 čajovú lyžičku peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom, alebo 25 g peľu vmiešame do 250g medu a užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku.

Postup

Krok 1

Včelí peľ vzniká spracovaním peľových zrniek z vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na tretom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa menia jeho vlastnosti a zloženie. Po zbere ho včela - lietavka prenechá na spracovanie včelám - mladuškám, tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Takto spracovaný peľ je pripravený na konzumáciu včelej populácie, aj preto sa často označuje ako „včelí chlieb“. Včelí peľ obsahuje: bielkoviny, aminokyseliny, nukleové kyseliny, cukry, tuky, minerálne látky: NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se, organické kyseliny, enzýmy: pepsín, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza, vitamíny: A, B, C, silice, rastové regulátory, karotenoidy a vodu. Včelí peľ sa môže použiť: ako celkový výživový prostriedok pri úbytku životných síl pri chudokrvnosti z nedostatku železa, pri chorobách: pečene, obličiek, prostaty, žalúdka, čriev, pečene, žlčníka, štítnej žľazy, pri mentálnej anorexii a celkovej podvýžive, na pozitívne ovplyvnenie psychiky, upokojenie nervov a potlačenie napätia, pri potlačení rastu mikróbov, pri podpornej liečbe u rekonvalescentov po ťažkých chorobách, operáciách, pri udržaní dobrej fyzickej i duševnej kondície a pamäti, ako prevencia na zlepšenie efektívnosti imunitného a nervového systému, pri ochoreniach kože, pri odstránení pocitu únavy a vyčerpania. Návod na použitie: 1 čajovú lyžičku peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom, alebo 25 g peľu vmiešame do 250g medu a užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku. Skladovanie: dobre uzavreté balenie na suchom a tmavom mieste, pre dlhodobé skladovanie je najvhodnejšie ho dať zmraziť.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1168
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1169

Podobné recepty:
  • Trebuľka (česky kerblík)

    Trebuľka (česky kerblík)

  • Huby nakladané v soli

    Huby nakladané v soli

  • Paradajkový džem

    Paradajkový džem

kuk