Čistiace rizoto
2016-04-18- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 40 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 80 min.
Popis
Zdravé rizoto s rôznych druhov semiačok a zeleniny najlepšie ako večera alebo raňajky.
Ingrediencie
- 500 g ryže natural
- 1 lyžička morskej soli
- 4 lyžica olivového oleja
- 1 hlávka stredne veľkú cibuľu
- zeleninovú koreniacu zmes bez konzervačných látok a s morskou soľou (na Slovensku Solčanka)
- 1 bal tofu (asi 250 g)
- 1 lyžica vylúpaných slnečnicových semienok
- 1 lyžica vylúpaných tekvicových semienok
- 1 lyžička ľanového semena
- 1 lyžička sezamu
- 1 ks mrkvu
Postup
Krok 1
Ryžu zalejeme horúcou vodou, premiešame ju a scedíme. Prepláchneme studenou vodou a dáme ju variť do 4 litrov vody s lyžičkou morskej soli. Varíme na miernom ohni asi 25 minút. Počas varenia ryžu občas premiešame. Uvarenú ryžu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Krok 2
Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme zeleninovú koreniacu zmes s morskou soľou a na menšie kocky pokrájané tofu, slnečnicové, tekvicové, ľanových a sezamových semienka a za stáleho miešanie krátko opražíme. Pridáme nastrúhanú mrkvu. Keď mrkva zmäkne, zmes odstavíme a zmiešame s uvarenou ryžou. Podľa potreby ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou s morskou soľou.
Krok 3
Pripravené rizoto môžeme rozdeliť na porcie a zamraziť v mikroténových vrecúškach. Konzumujeme so zeleninovým šalátom (paprika, rajčina, uhorka).