Zapečená šošovica s maslovou omáčkou
2012-10-20- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
Ingrediencie
- 300 g šošovice, 50 g mrkvy, 50 g petržlenu, 1 cibuľu, 3 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 4 krajčeky veky, 0,5 dl mlieka, 1 vajce, 1 lyžičku soli, 1 až 2 mrkvy. Na maslovú omáčku: 40 g masla, 1 lyžicu hladkej múky, 2,5 dl primerane slaného zeleninového vývaru.
Postup
Krok 1
Dve hodiny namočenú šošovicu uvaríme s mrkvou a petržlenom. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Krajčeky veky rovnomerne pokropíme mliekom. Šošovicu uvarenú do mäkka nahrubo zomelieme spolu s mrkvou, petržlenom, osmaženou cibuľou, namočenými krajčekmi veky a dvomi strúčikmi cesnaku. Zmiešame s vajcom a soľou. Mrkvu škrabkou pokrájame na tenké plátky. Plátky ponoríme na niekoľko sekúnd do vriacej vody a vyberieme. Plátkami mrkvy vystelieme menšie zapekacie misky a naplníme ich šošovicovou zmesou. Koncami mrkvy prikryjeme povrch naplnených misiek. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a zapekáme 30 minút. Na masle krátko osmažíme hladkú múku, zalejeme zeleninovým vývarom a krátko povaríme za stáleho miešania metličkou. Podľa chuti osolíme. Zapečenú šošovicu vyklopíme na tanier a prelejeme maslovou omáčkou.