Zapekaná šošovica s jarnou zeleninou

2012-11-16

Ingrediencie

  • 250 g šošovice, 100 g mrkvy, 100 g petržlenu, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 žemľu, mlieko, 2 vajcia, soľ, 2 väčšie mrkvy, olej. Na zeleninovú prílohu: 4 karotky, 2 mladé kaleráby, 4 jarné cibuľky, 100 g hrášku, 2 lyžice slnečnicového oleja. Na omáčku: 100 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 5 dl zeleninového vývaru, 2 lyžice sušenej vňate ľubovníka.

Postup

Krok 1

Vopred namočenú šošovicu uvaríme do mäkka, spolu s mrkvou a petržlenom. Uvarenú šošovicu, mrkvu, petržlen pomelieme spolu s osmaženou cibuľou, cesnakom a v mlieku namočenou žemľou. Zmiešame s vajcami a lyžičkou soli. Väčšie mrkvy škrabkou pokrájame na tenké plátky a krátko ich povaríme. Plátkami mrkvy vystelieme olejom vymastené zapekacie misky. Naplníme ich šošovicovou zmesou. Konce plátkov mrkvy prehneme navrch, čím šošovicovú zmes prikryjeme. Zapekáme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút. V osolenej vode krátko povaríme karotky pokrájané na kocky, na kocky pokrájaný mladý kaleráb, jarné cibuľky a hrášok. Zeleninu scedíme a zmiešame so slnečnicovým olejom. Omáčka: rozohrejeme maslo a krátko na ňom osmažíme hladkú múku. Zalejeme vývarom v ktorom sme varili zeleninu a zmiešame s vňaťou ľubovníka. Omáčku precedíme cez sito. Zapečenú šošovicu vyklopíme z formičky. Podávame s uvarenou zeleninou, preliatou maslovou omáčkou.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 674
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

675

Podobné recepty:
  • Patizóny vyprážané ako rezne

    Patizóny vyprážané ako rezne

  • Pečená zelenina s jogurtovou omáčkou

    Pečená zelenina s jogurtovou omáčkou

  • Zeler na francúzsky spôsob

    Zeler na francúzsky spôsob

kuk