Šúľance so šunkou a kapustou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zemiaky s mäsom
Ingrediencie
- 100 g tenkých plátkov šunky (alebo Schwarzwaldskej šunky), soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 1 lyžicu masla, 4 jarné cibuľky, 1 lyžičku rasce, 300 g kyslej kapusty, 1 dl suchého bieleho vína. Na šúľance: 400 g zemiakov uvarených v šupke, 80 g hladkej múky, 3 lyžice detskej krupice, 2 vajcia.
Postup
Krok 1
Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej a pridáme maslo. Keď sa maslo rozpustí, pridáme na pásiky pokrájanú šunku a krátko ju opečieme. Pridáme bielu časť jarnej cibuľky nakrájanej na tenké kolieska a lyžičku rasce. Opečieme dozlatista. Pridáme scedenú kyslú kapustu, osolíme, okoreníme a osmažíme do zlato-hneda. Podlejeme vínom a ešte krátko podusíme. Pridáme horúce scedené šúľance a dôkladne premiešame. Šúľance: Zemiaky, deň vopred uvarené v šupke, ošúpeme a postrúhame (alebo prelisujeme, čí pomelieme). K zemiakom pridáme múku, krupicu, dve vajcia a rukou vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme valec s priemerom asi 1 cm, ktorý pokrájame na malé, asi 1 cm dlhé kúsky. Z každého kúsku, medzi dlaňami, vytvarujeme šúľanec. Šúľance postupne vhadzujeme do vriacej, osolenej vody.