Mäkké vianočné perníčky
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 100 g masla, 225 g krupicového cukru, 4 lyžice medu, 1 lyžicu mlieka, 2 vajcia, 600 g hladkej múku, 1 lyžicu sódy bikarbóny, 1 lyžicu perníkového korenia. 1 vajce na potieranie.
Postup
Krok 1
V miske nad parou roztopíme maslo, kryštálový cukor, med a mlieko. Keď sa cukor roztopí, misku dáme z pary dolu a postupne pridávame rozšľahané vajcia, pričom zmes rýchle šľaháme metličkou. Pokračujeme nad parou, kým zmes nezačne mierne hustnúť. Do približne polovice hladkej muky vmiešame sódu bikarbónu a perníkové korenie a postupne primiešavame k zmesi nad parou. Približne päť minút miešame nad parou. Zmes vylejem do druhej polovici múky a vareškou spracujeme. V miesení pokračujeme rukou, až prestane byť lepivá. Ak je to potrebné, cesto podsypeme hladkou múkou. Cesto rozvaľkáme na hrúbku menšiu ako jeden centimeter a formičkami vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov Celzia a pečieme približne 8 minút. Po upečení potrieme rozšľahaným vajcom, čím perníčky získajú pekný lesk. Perníčky môžeme dozdobiť cukrovou polevou. Polevu pripravíme vyšľahaním bielka s práškovým cukrom a niekoľkými kvapkami octu, do konzistencie medu.