Jednoduché talianske rizoto
2019-04-05- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Prílohy
- Kuchyňa: Talianska
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Jednoduché talianske rizoto
Ingrediencie
- 1 šálka ryže (Arborio
- Baldo či Vialone nano alebo Carnaroli)
- 65 g masla
- olivový olej
- 2 ks cibule šalotky
- 0,5 dl bieleho vína
- kurací vývar
- šafran
- 3 lyžica 3 lyžice postrúhaného parmezánu
Postup
Krok 1
Ryžu opražíme nasucho a odložíme nabok. Na asi 50 gramoch masla a dvoch lyžiciach olivového oleja speníme nadrobno pokrájané šalotky.
Krok 2
Pridáme opraženú ryžu, premiešame a podlejeme bielym vínom.
Krok 3
Miešame a necháme odpariť alkohol. Pridáme malú naberačku mäsového vývaru a stále miešame.
Krok 4
Takto po malých dávkach pridávame mäsový vývar a stále miešame asi 15 minút.
Krok 5
Pridáme medzi prsty šafranu.
Krok 6
Miešame a keď sa ryža rovnomerne sfarbí, pridáme lyžičku masla, postrúhaný parmezán a miešame, až vznikne krémové rizoto.
Krok 7
Pri podávaní posypeme niekoľkým lístkami šafranu a pokvapkáme olivovým olejom.
Krok 8
Celý proces prípravy by mal trvať asi 20 minút, nie menej, ale ani nie viac.
Krok 9
Takto pripravené rizoto podávame ako prílohu k mäsu.