Mliečno-karamelové blondies
2019-04-05- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
- Kuchyňa: Írska
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Mliečno-karamelové blondies
Ingrediencie
- 2 dl Na mliečny karamel: smotany
- 0,5 dl mlieka
- 50 g masla
- 250 g hnedého cukru
- 50 g kukuričného sirupu (golden sirup). Na cesto: 250 g masla
- 50 g hnedého cukru
- 1 ks vanilku
- 80 g javorového sirupu
- 4 ks vajcia
- 180 g múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipku soli
- 50 g píniových orieškov
Postup
Krok 1
Mliečny karamel: hnedý cukor, smotanu, kukuričný sirup, mlieko, kúsok masla a privedieme do varu.
Krok 2
Oheň stíšime a necháme vrieť. Mliečny karamel je hotový vtedy, keď začne hnednúť a hustnúť.
Krok 3
Pre skúšku, naberieme trochu karamelu a kvapneme do studenej vody.
Krok 4
Ak hneď stuhne, je karamel hotový. Karamel vylejme na maslom vytretú, tácku alebo tanier.
Krok 5
Do dvoch až troch hodín karamel stuhne. Ak to chceme urýchliť, dáme karamel do chladničky.
Krok 6
Cesto: v elektrickom šľahači vyšľaháme maslo, hnedý cukor a dužinu z vanilkového struku.
Krok 7
Prilejeme javorový sirup, postupne pridáme vajcia.
Krok 8
Pridáme štipku soli, postupne múku zmiešanú s kypriacim práškom.
Krok 9
Primiešame píniové oriešky a ručne ich zamiešame do cesta. Karamel pokrájame na kocky a vylúpneme ich z tácky. Časť z nich primiešame do cesta. Cesto vylejeme do pekáča s papierom na pečenie a uhladíme povrch.
Krok 10
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút.
Krok 11
Upečený koláč necháme takmer vychladnúť a potom vyberieme z pekáča a pokrájame na približne 12 kusov.