Gemerské guľky
2018-02-22- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zemiaky s mäsom , Studená kuchyňa, údeniny , Údeniny
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Gemerské guľky
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- soľ
- 4 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 1 lyžičku soli
- 1 lyžica majoránu
- 2 ks vajcia
- 500 g údeného mäsa (môžu byť špekáčiky)
- olej
- 200 g prerastenej údenej slaninky
- 1 ks cibuľu
Postup
Krok 1
Zemiaky postrúhame, scedíme ich a šťavu odložíme na polievku. K zemiakom primiešame múku, vajcia, soľ, korenie, majorán, rozotrený cesnak, soľ a pomleté údené mäso. Z masy formujeme guľky s priemerom cca 5 cm a obalíme ich v múke. Guľky vložíme do vriacej vody a varíme približne 20 minút (keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľku povaríme). Použitú vodu odložíme na polievku. Na oleji opražíme na kocky nakrájanú slaninu, ku ktorej pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Opražíme do zlatista. Porcie guliek na tanieri ozdobíme slaninkou s cibuľou. Vodu, v ktorej sme varili guľky, zmiešame so šťavou zo zemiakov, ochutíme octom, soľou a krátko povaríme. Do porcie polievky vložíme jednu guľku a pokrájanú pažítku.